dinsdag 21 oktober 2008

Wikipedia: de macht der middelmatigheid

Mensen die Wikipedia raadplegen hebben er doorgaans geen flauw idee van wat voor een machtstrijd er achter de schermen van dit schijnbaar zo democratische project woedt. 'All animals are equal, but some are more equal than others', schreef Orwell al. En dat geldt ook zeker voor de 'animals' op Wikipedia.

Bij de Nederlandse Wikipedia is de macht in handen van 82 moderatoren. Hiervan mogen zich er 8 'bureaucraat' noemen, wat inhoudt dat ze nog een aantal extra bevoegdheden hebben. Verder is er een arbitragecommissie, waarin naast 4 andere gebruikers ook 3 moderatoren zitting hebben. Hier kun je pas terecht met een eventuele klacht als je minstens 1 maand actief bent op Wikipedia en 100 bewerkingen hebt gedaan. Tot die tijd ben je vogelvrij. De moderatoren houden elkaar de hand boven het hoofd en zien erop toe dat iedereen weer herkozen wordt voor een nieuwe termijn van een jaar.

Hoe wordt een moderator gekozen? Dat is te lezen op: Regeling rond moderatoren. Met andere woorden: iedereen die langer dan drie maanden bijdragen heeft geleverd aan Wikipedia en meer dan 300 bewerkingen heeft gedaan, kan zich kandidaat stellen. Het criterium is dus kwantiteit, en niet kwaliteit. Het lijken dan ook vooral de ijverige mieren te zijn die het moderatorschap naar zich toetrekken: middelmatige mensen die in 'het echte leven' nooit ofte nimmer aan een encyclopedie zouden mogen bijdragen. Wat je vaak ziet gebeuren is dat ze een krukkig beginnetje maken, en dan de verbeteringen aan een ander overlaten. Niet dat ze zich die verbeteringen altijd zomaar laten welgevallen; ben je te scheutig met je (terechte) commentaar, dan regent het al gauw dreigementen. Je wordt dan voor trol uitgemaakt, en als je niet inbindt, wordt er soms een blokkade voor een paar dagen opgelegd. Al snel gaat het niet meer om de waarheid, maar om macht. Dat macht corrumpeert weten we allemaal, en veel moderatoren spelen dictatortje ten koste van de kwaliteit en de waarheid op Wikipedia.

Zie ook eerdere berichten: Wikipedia: Kafkaëske toestanden deel 1 en deel 2

Geen opmerkingen: